Forklift, kullanım alanı oldukça geniş olan ve en basit tabirle çatallı bir istifleyici olarak tanımlanabilen bir yük kaldırma makinasıdır. Kelime anlamı olarak çatala karşılık gelen “fork” ve kaldırmak eyleminin ifade edildiği “lift” sözcüklerinin birleşimiyle ortaya çıkmaktadır. 1800’lü yıllardan itibaren kullanılmaya devam eden forklift, günümüz teknolojisiyle harmanlanarak günlük hayatın birçok farklı alanında tercih edilmektedir.
Özellikle sanayi sektöründe depolama alanında kullanılan forkliftler, ağır yüklerin istiflenmesinde, boşaltılmasında ve hareket ettirilmesinde etkili olmaktadır. Firmalar tarafından birçok farklı sektörde kullanılan forkliftler, kullanım alanlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu noktada forklift seçimi oldukça büyük önem arz etmektedir. Motorundan tonaj kapasitesine, asansöründen manevra kabiliyetine kadar değişiklik gösteren forkliftlerin doğru seçilmesi için bu özelliklerin iyi bilinmesi gerekmektedir.
Forklift seçimi sırasında motor tipi büyük önem arz etmektedir. Forkliftler, akülü ve dizel olmak kaydı ile iki farklı kaynakla çalışabilmektedir. Akülüler, aynı zamanda elektrikli forklift adıyla da bilinmektedir. Akülü ve dizelli forkliftler arasında seçim yaparken her iki motorun da sağladığı avantajlar ve dezavantajlar iyi değerlendirilmelidir. Sektörel bazlı zorunlulukların da etkilediği forklift motor tipi seçimlerinde bazı alanlarda zorunlu şekilde elektrikli modeller tercih edilebilmektedir. Dizel ile çalışan forkliftler, egzoz gazı emisyonu nedeniyle bazı sektörlerde yasaklanmış durumdadır. Dizel motorlu forkliftler, yakıt ücretinin durumuna göre ekonomik ya da pahalı olabilmektedir. Bu durumda yapılan fiyat araştırması sonucunda dizelin pahalı gelmesi halinde elektrikli forkliftler tercih edilebilmektedir.
Forklift seçimlerini etkileyen bir diğer unsur ise tonaj kapasiteleridir. Taşınacak olan ağırlığın maksimum kapasitesini belirleyen bu seçimde, malzemenin fiziksel olarak özellikleri ve taşıma şekli önem arz etmektedir. Forklift tonaj kapasiteleri genellikle 1,5 ile 8 ton aralığında değişmektedir. Ancak ihtiyaç doğrultusunda tercih edilebilen ve 40 tona kadar taşıma kapasitesine çıkabilen forkliftler de bulunmaktadır. Tonaj kapasitesi, aynı zamanda forkliftin hareket manevra kabiliyetini de etkilemektedir. Bu nedenle doğru forklift seçiminde birden fazla parametreye dikkat edilmesi gerekmektedir.
Standart forkliftlerde asansörler genellikle 3 metre 30 santimetre civarına kadar yükselebilmektedir. Bunun yanı sıra daha yükseklere erişebilmek için tripleks adı verilen asansörlere sahip forkliftler de tercih edilebilmektedir. Bunlar ise ortalama 7 metreye kadar çıkabilmektedir. Forklift seçiminde asansörün önemi, tamamen çalışılacak olan alanın tavan yüksekliği ve kapı geçişlerinde etkili olmaktadır. Çalışılan alandaki kapıların alçak olması, forkliftin sağlıklı bir şekilde faaliyet göstermesini engelleyebilmektedir. Bu nedenle forklift asansörü seçiminde, çalışılacak olan alandaki tavan yüksekliğinin ve kapı girişlerinin iyi analiz edilmesi önerilmektedir.
Forkliftler, küçük alanda büyük işler başarırken aynı zamanda yüksek oranda manevra kabiliyetine sahip olan araçlar olarak öne çıkmaktadır. Fakat forklift manevra kabiliyeti, çeşitli parametreler doğrultusunda farklılık gösterebilmektedir. Tekerlerin dönüş çapları ve genel olarak aracın boyutu, manevra kabiliyeti üzerinde etkili olmaktadır. Bu noktada dar alanlar için üretilen 3 tekerlekli ve akülü forkliftler genellikle tercih sebebi olmaktadır. Daha büyük ve yüksek asansörlü forkliftler, ağır yükleri kolaylıkla taşıyabilmeleriyle birlikte manevra kabiliyeti bakımından dezavantaj sahibi olabilmektedir.
Forklift satın almak yerine kiralamak, maddi açıdan oldukça ekonomik bir çözüm olarak öne çıkmaktadır. Saatlik, günlük veya aylık olarak kiralanabilen forkliftler, maliyetin daha da düşürülmesi açısından yıllık şekilde de temin edilebilmektedir. Uygun fiyatlı forklift kiralama hizmeti sunan Bizim Vinç, kaliteli ekipmanları ve uzman kadrosuyla yıllardır sektörde faaliyetlerine devam etmektedir. Bizim Vinç tarafından belirli periyotlarla bakımlarının düzenli olarak yapıldığı forkliftler, sorun çıkarmadan uzun süre kullanılabilmektedir.
Piyasada en yaygın bulunan forkliftler, 2 tonluk forklift, 3 tonluk forklift ve 3.5 tonluk forkliftlerdir. piyasada en uygun ve cüzzi rakamlara kiralanabilir. önemli olan forklifin kiralama fiyatı değil yapacağı işe uygunluğu, iyi bir forklift seçimidir. örneğin 2 tonluk bir yükünüz varsa en az 3.5 tonluk forklift kiralamalısınız. eğer yükünüz 3.5 ton ise 3.5 tonluk forklift 3.5 tonu kaldıramaz. buda size gereksiz zaman kaybı ve cebinizden çıkacak extra para demektir. yükünüzün üzerine en az 2 ton üst forklift seçimi yapmalısınız.
7 tonluk Forklift ve 10 tonluk forkliftlerimizle hizmetinizdeyiz.