Vinç Diyagramı Nasıl Öğrenilir ?

Vinç Diyagramı Nasıl Öğrenilir ?

Vinçlerin kullanımında önemli bir etken olan diyagramlar, her makineye göre değişiklik gösterebilmektedir. Tonaj ağırlıklarına göre artıp azalabilen diyagramlarda hidrolik uzanma, basınç, dönüş açısı ve bom sayıları gibi değişkenler bulunmaktadır. Vinç diyagramı hakkında bilgi alabilmek için öncelikle araçların özelliklerini iyi analiz etmek gerekmektedir. Her vinç tipine göre farklılık gösteren diyagramlar, çizim şeklinde veya yazılı olarak bulunabilmektedir. Düşey ve yatay şekilde hareket eden vinçler, her türlü ağır yüklerin yerlerini rahatlıkla değiştirirken bom özellikleri ve taşıma kapasiteleriyle birlikte ihtiyaca göre tercih edilmektedir. Bu kapasiteler de dolaylı olarak diyagramları etkilemektedir.

Vinç Tiplerine Göre Diyagram Çeşitleri

Diyagram çeşitleri, vinç tiplerine göre farklılıklar sunabilmektedir. 40 tonluk teleskopik vinçlerde maksimum hidrolik uzanması 30 metre olurken mekanik uzanmaları ise 42 metreye kadar çıkabilmektedir. Bu vinç tiplerinde çalışma basıncı 250 bar, ayak açıklığı 12,66 metre, hidrolik bom sayısı 1 ve mekanik bom ise 2 adet şeklindedir. 55 tonluk teleskopik vinçlerde hidrolik uzanma kapasitesi 37,4 metre, çalışma basıncı 250 bar, ayak açıklığı 11,66 metre, hidrolik bom 4, mekanik bom ise 1 adet şeklinde olmaktadır. 70 tonluk vinçlerde hidrolik uzanma kapasitesi 40 metreye kadar çıkabilmektedir. Mekanik uzanmasının 50 metre olduğu vinçlerde basınç 250 bar iken maksimum ayak açıklığı ise 11,66 metredir. 70 tonluk vinçlerde hidrolik bom 4, mekanik bom ise 1 adettir. 100 tonluk teleskopik vinçlerde hidrolik uzanma kapasitesi 54 metreye kadar çıkabilmektedir. 250 barlık çalışma basıncının yanı sıra ayak açıklığının 12,66 metre olduğu bu vinçlerde 5 hidrolik, 1 ise mekanik bom bulunmaktadır.

Vinçlerin Periyodik Kontrollerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vinç, periyodik bakım yapıldığı zaman daha uzun ömürlü şekilde kullanılabilen araçlar olarak bilinmektedir. Böylelikle daha az sorun çıkarabilme ihtimali bulunan vinçler, aynı zamanda iş güvenliğini de önemli ölçüde sağlamaktadır. Periyodik bakımlarının ihmal edilmesi durumunda vinçlerde arıza yapma ihtimalleri aynı oranda artmaktadır. 6331 sayılı kanunda belirtilenler doğrultusunda iş ekipmanlarının düzenli olarak bakımlara girmesi gerektiği açık şekilde ifade edilmektedir. Vinçler de güvenli ve ekonomik olarak çalışmaları için belirli aralıklara muayene ettirilmesi gereken ürünler arasında yer almaktadır. Bu kapsamda kancaları, halatları ve genel olarak aracın kendisi tamamen uzmanlar tarafından en ufak ayrıntısına kadar detaylı bir şekilde incelenmelidir. Vinçleri periyodik olarak kontrol ettirirken, firmaların güvenilirliğinin iyi araştırılması gerekmektedir.

Vinç Türlerine Göre Periyodik Kontroller

Vinçler, sahip oldukları türlerine göre periyodik kontrollere tabi tutulmaktadır. Kontroller sırasında vinç bakımı ve onarımı gibi süreçler de gerçekleştirilmelidir. İhtiyaç duyulan alana göre değişiklik gösteren vinçler, birbirinden farklı tür ve modellerden oluşabilmektedir. Vinç türleri, böylece alanında uzmanlaşan ustalara götürülmeli ve bakımları sırasında dikkatli olunmalıdır. Kontrollerin yanı sıra bakım, onarım, sorunların giderilmesi ve raporlanması gibi süreçlerin de işlenmesi gerektiği bu sürece bütün vinç tipleri dahil edilmelidir. Pergel, tavan, mobil, köprü ve kule vinç türleri başta olmak üzere her tipten vinç, periyodik kontrole tabi olan araçlar niteliğindedir.

Vinçlerde Bom Ne Demek?

Genellikle şantiyelerde kullanılan vinçler, gövde dışında farklı bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümlerden biri de “bom” olarak adlandırılan uzun kollardır. Bu kol, ağırlığın taşındığı yatay uzanan bir araç olarak bilinmektedir. Kolun dengede durabilmesi için arka tarafında belirli ağırlıklara sahip taşlar konulmaktadır. Çekme, yükleme, boşaltma, taşıma ve kaldırma işlemleri vinçlerin bom bölümleriyle gerçekleştirilmektedir.

Vinç Kiralama

Vinç kiralama hizmeti almak için mutlaka alanında uzman firmaların tercih edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde maddi yönden tasarruf etmek yerine daha büyük zararlar ile karşılaşılabilmektedir. Yıllardır kendi sektöründe faaliyet gösteren Bizim Vinç, kaliteli ekipmanları, uzman kadrosu ve tecrübesiyle vinç kiralama hizmeti vermektedir. Uygun fiyatlı vinç kiralamak için tercih edebileceğiniz güvenilir adreslerden biri olan Bizim Vinç, uzun veya kısa dönemli ihtiyaçlarınız için bir telefon kadar uzağınızda yer almaktadır.

 

Vinçin kaldıracağı yükün hesaplaması bom sehimine göre düşebilir en iyi yüke giren vinçler mobil vinçlerdir, bu vinçler liebherr, grove, terex gibi büyük markaların üretmiş olduğu maliyeti yüksek yatırımlardır. en iyi işi tonajı teleskop vinçler kaldırır. hiyap vinçler ve teleskopik vinç arasındaki farklı anlamanız için Mobil Vinç ve Hiyap Vinç Nedir adlı makalemizi okuyabilirsiniz.