Ağır sanayi başta olmak üzere birçok farklı sektörde aktif olarak kullanılan vinçler, belirli önlemlerin alınmasının zorunlu olduğu iş makineleri arasında yer almaktadır. Sahip olduğu özelliklere ve taşıma kapasitelerine göre farklılık gösteren vinçler, belirli bir iş süreci doğrultusunda kullanılmaktadır. Hemen hemen hayatın her alanında kullanılabilen vinçler, sunduğu kolaylıklardan ötürü insan gücüne olan ihtiyacı önemli ölçüde azaltmaktadır. Bununla birlikte vinçleri kullanırken veya öncesinde belirli güvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir. Peki vinç kullanırken güvenlik önlemi nasıl alınmalıdır?
Vinç kullanımı sırasında önlemlerin alınmaması durumu, can veya mal kaybı gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Oldukça ağır olan bu iş makineleri, en ufak bir dikkatsizlik veya ihmalkârlık sonucunda istenmeyen sonuçlara sebep olurken birtakım önlemler sonucunda bütün bunların önüne rahatlıkla geçilebilmektedir. Vinç kullanan kişinin öncelikle mutlaka uzman sertifikasına sahip olması gerekmektedir. Aynı zamanda bu kapsamda hizmet veren firmaların 6331 sayılı kanuna göre iş güvenliğini sağlaması ve vinç operatörlerinin çeşitli eğitimleri düzenli olarak alması gerekmektedir. Böylece vinç operatörü, hangi durumda nasıl hareket etmesi gerektiğini öğrenmekte ve böylece olası ağır iş kazalarının önüne geçilebilmektedir. Gerekli ekipmanların giyilmesi, vinçlerin düzenli olarak bakımlarının yapılması ve aynı zamanda çalışılan sahanın güvenliğinin sağlanması gibi faktörler de süreçteki olası kazaların önüne geçilmesini sağlayan faktörler arasında sayılabilmektedir.
Vinç kullanımı, günümüzde ağır iş olarak tabir edilen meslek kollarından biri konumundadır. Son derece riskli bir işlem olan vinç kullanımı, bu nedenle belirli koşulları karşılayan kişilere verilen sertifikalar ile yapılabilmektedir. Bunun esas nedeni, vinç kullanımının herhangi bir sebeple bile olsa dikkatsizlik veya ihmalkârlığı kaldırmıyor olmasıdır. Çünkü iş sırasında oluşabilen en küçük olumsuzluk, büyük kayıplara yol açabilmektedir. Ancak vinç kullanım işlemindeki riskleri minimalize edebilmek için bazı önlemler alınabilmektedir. Bu önlemlere dikkatli bir şekilde riayet edildiğinde olası kazaların önüne geçilebilmektedir. Vinç güvenlik önlemi kapsamında uygulanabilen bir diğer unsur ise araçların bakımlarının düzenli olarak yapılmasıdır. Bu sayede iş makinelerinin düzenli olarak çalışması sağlanacak ve arıza yapması gibi durumların önüne geçilmiş olacaktır. Özetle vinç kullanım işlemi, son derece riskli olup yalnızca alanında uzman ve yetkin kişiler tarafından icra edilmesi gereken bir iş kolu olarak değerlendirilmelidir.
Vinç kullanırken bazı durumlara son derece dikkat edilmesi gerekmektedir. İş güvenliğinin maksimum düzeyde olması gerektiği yerlerden biri olan vinç kullanım işlemi, mutlaka uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Vinçte yapılmaması gerekenler arasında öne çıkan detay, dikkat dağıtıcı eylemlerden uzak durmaktır. Çünkü herhangi bir yükü taşırken yaşanabilecek olan en küçük dikkatsizlik ağır can veya mal kayıplarına yol açabilmektedir.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken detay vinç kullanırken saha içerisindeki ekiple devamlı iletişim halinde kalınmasıdır. Yüklerin kaldırılıp farklı alanlara taşınırken o alanın uygun olup olmadığı konusunda saha ekibinden devamlı olarak bilgi alınmalıdır. Bunun için vinç kullanımı sırasında devamlı olarak telsiz başta olmak üzere çeşitli haberleşme araçlarının gücünden faydalanılmaktadır. Vinci kullanan operatörlerin mental açıdan yorgun olmamaları da dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur olarak öne çıkmaktadır. Bu sebeple vinç operatörlerine çalışma saati açısından esneklik tanınmalıdır. Yorgun veya uykusuz bir şekilde vinç kullanan operatörler, çeşitli kazalara davetiye çıkarabilmektedir. Bu nedenle vinç kullanırken herhangi bir şekilde uyku gelmesi durumunda yetkiliye bilgi verilmeli ve iş makinesi farklı bir operatör tarafından kullanılmaya devam edilmelidir.
Vinç kullanırken bazı konulara dikkat edilerek kapsamlı şekilde kazaların önüne rahatlıkla geçilebilmektedir. Tedbirli vinç kullanımı için öncelikle operatörün iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitilmiş olması gerekmektedir. Yasayla belirlenen bu kuralın ihmâl edilmesi hâlinde operatör, bilgi yetersizliğinden dolayı amatör olarak hareket ederek zincirleme kazalara neden olabilmektedir. Bu konuda firmalara düşen iş, başta vinç operatörleri olmak üzere tüm çalışanlarına iş güvenliği alanında uzman kişilere tarafından eğitim vermesidir. Bunun yanı sıra tedbir amacıyla vinç operatörünün mesaisine başlamadan önce uykusunun olup olmadığı veya yorgunluk düzeyi gibi kontrollerinin yapılması da birçok ihmâli önleyebilmektedir.
Vinç kullanırken tedbir amacıyla mutlaka iş güvenliğini sağlayan kıyafetlerin veya aksesuarların takılması gerekmektedir. Bütün bu detaylara dikkat edildiğinde can veya mal kayıpları büyük ölçüde engellenebilmektedir.