Sanayi ve inşaat sektörü, kendi içerisinde farklı iş kollarına ayrılmaktadır. Bu kapsamda herkesin görev ve sorumlulukları birbirinden değişiklik gösterebilmektedir. Yetenek ve eğitim alanlarına göre yapılan meslek seçimlerine göre ayrılan iş gruplarında kişiler, belirli alanlarda uzman olarak görev almaktadır. Vinç operatörü de bu meslek gruplarından biri olarak öne çıkmaktadır. Peki vinç operatörü nedir? Ne iş yapar?
İnşaat ve sanayi kapsamındaki işlerde görev alan vinç operatörleri, madenlerde, limanlarda veya demir yollarında da görev alabilmektedir. Taşınması güç makine veya büyük araçların taşınması sırasında ihtiyaç duyulan vinçleri yöneten kişiler kısaca vinç operatörü olarak nitelendirilmektedir. Son derece tecrübeli olan vinç operatörleri, büyük yükleri istenilen alana taşımaktan sorumlu tutulmaktadırlar. İlk bakışta kolay gibi görünen vinç operatörlüğünün kendi içerisinde belirli zorlukları bulunmaktadır.
Riski de oldukça yüksek olan vinç operatörlüğü, küçük hataların büyük felaketlerle sonuçlanabileceği meslek grupları arasında gösterilmektedir. Bu sebeple vinç operatörlüğü, son derece dikkatli olmayı gerektiren bir iş olarak bilinmektedir. Genellikle esnek çalışma saatlerine sahip olan vinç operatörleri, belirli şartları karşıladıkları takdirde çeşitli alanlarda kolaylıkla iş bulabilmektedir.
Vinç adı verilen araçlar, belli şartları karşılayan uzmanlar tarafından yönetilmektedir. Bunlara özetle vinç operatörü adı verilmektedir. Peki tam olarak vinç operatörü ne demek? Vinç operatörü, başta inşaat olmak üzere sanayi, demir yolu, liman veya maden gibi farklı alanlardaki ağır yüklerin taşınmasından sorumlu olarak görev alan kişiler olarak tanımlanabilmektedir.
Ağır yüklerin vinç ile kontrol edilmesini sağlayan operatörler, bu nesnelerin farklı alanlara taşınmasından da sorumlu tutulmaktadır. Aynı zamanda ağır yüklerin belirli bir düzen içerisinde istiflenmesini sağlayan operatörler, bütün bu işlemleri vinç aracılığı ile gerçekleştirmektedir. Vinç operatörleri, ağır yükleri taşırken dikkatli olmak zorundadır. Aksi takdirde en küçük bir dikkatsizlik sonucunda iş sahasında can veya mal kayıpları oluşabilmektedir. Vinç operatörleri, oldukça yüksek bir konumda görev almalarından ötürü, çalışma saatleri bakımından diğer işlere nazaran daha esnek yapıdadır. Aynı zamanda aşırı dikkat gerektirdiğinden ötürü esnek çalışma saatlerine sahiptirler.
Vinç operatörü olarak görev yapabilmek için önceden belirlenen bazı şartların karşılanması gerekmektedir. Bu şartlar, inşaat ve sanayi sektörünün inceliklerini bilen, aynı zamanda görev bilincine sahip kişiler tarafından karşılanabilmektedir. Kısaca vinç operatörü olmak için gereken şartlara değinmek gerekirse, öncelikle bu kişilerden tam kapsamlı sağlık raporu istenmektedir. Buradaki en önemli husus, vinç operatörlüğünde dikkat gereksiniminin son derece yüksek olmasıdır. En küçük dikkatsizliğin büyük kazalara yol açabileceği bu meslek grubunda dileyen herkes görev alamamaktadır.
Riski yüksek meslek gruplarından olan vinç operatörü olmak için istenen şartlardan biri de Milli Eğitim Bakanlığı onaylı operatör belgesidir. İşin işleyiş sürecinde olası kazalardan vinç operatörü sorumlu tutulacağından ötürü, elinde yeterlilik belgesi olmayanların bu işi yapmamaları gerekmektedir. MEB’e bağlı olarak faaliyet gösteren kurslardan alınabilen dersler sonucunda kişiye yeterlilik belgesi verilmektedir. Bu kapsamda kurstan sertifika alabilmek için de belirli şartlar koşulmaktadır. 18 yaşından büyük olmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, adli sicil kaydı, en az ilkokul mezunu olunması ve operatör olmak için sorun teşkil etmediğini ifade eden bir sağlık raporu gibi şartlar mutlaka karşılanmalıdır.
Vinç ile yük taşımak için öncelikle operatör belgesinin mutlaka alınmış olması gerekmektedir. MEB’e bağlı bir operatör kursundan alınabilen sertifika doğrultusunda herkes vinç operatörü olabilmektedir. Ancak vinç operatör sertifikası alabilmek için de belli koşulların karşılanması gerekmektedir. Gözünden görme veya kulağından duyma sorunu olmayanlar, alkol ya da uyuşturucu benzeri madde kullanımı olmayan kişiler vinç sertifikası için başvurabilmektedir. Bunun yanı sıra vinç operatörü olabilmek için en az ilkokul mezunu olma şartı bulunmaktadır.
18 yaşını dolduran ve aynı zamanda hiçbir sağlık problemi olmayan kişiler vinç operatörü belgesi alabilmek için başvuruda bulunabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hizmet veren eğitim kurumlarında usta eğitmenler eşliğinde verilen kursları başarıyla tamamlayıp sınavda belirlenen barajı aşan kişilere sertifika verilmektedir. Bu sertifikalarla kişi, alanında yetkin olarak tanımlanmakta olup sanayi ve inşaat sektörlerinde vinç operatörü olarak görev alabilmektedir.